Hvorfor skal en Windows-bruker gå for Mac neste gang?

Jeg fikk nettopp et spørsmål på Twitter av godeste Ottar Grimstad (@ottgrims) som jeg føler jeg må bruke mer enn 140 tegn på å besvare. Derav denne bloggposten.

Spørsmålet var som følger:

Etter å ha brukt windows i 20 år og føler eg behersker det godt, fortel korfor min neste PC bør bli ein Mac?

Først og fremst vil jeg starte med å si at dette er den type tilnærming jeg liker når det gjelder Mac vs PC, et (meget godt) spørsmål framfor angrep. Jeg vil også nevne at det jeg skriver nå er MIN personlige mening, og som de aller fleste med et hjerte for teknologi vet så er spørsmål om valg av operativsystem veldig avhengig av den som spør. Vi er alle forskjellige når det gjelder smak og behov.

Men, jeg skal svare hva jeg mener fra mitt ståsted ihvertfall. Jeg håper dette vil føre til alt annet enn en ny omgang med Mac vs PC, det vil ikke bli slik fra min side uansett.

Sikkerhet

På mine tre år som Mac-bruker har jeg fortsatt til gode å se et virus eller annet snusk infisere min maskin. Mange vil påstå at dette er fordi Mac har mindre brukere enn Windows, og dermed mindre attraktivt for de som lager og sprer «dritten». Akkurat det spiller ingen rolle for meg – faktum er at jeg ikke har problemer med det, og dermed en STOR bekymring mindre å tenke på i hverdagen.

Et annet Windows-argument jeg hører ofte er at man aldri har opplevd å få virus på maskinen uansett, så lenge man er forsiktig og vet hva man driver med så blir man ikke infisert. Faktum er at Windows-brukere fortsatt er nødt til å bekymre seg for dette, pluss at de aller fleste bruker tunge antivirus/antispyware-program som kjører i bakgrunnen og bruker ressurser.

Brukervennlig

Mac OS er et meget brukervennlig og intuitivt operativsystem, og det er typisk at gamle Windows-brukere får seg en aha-opplevelse etter å ha vent seg til Mac OS. Mesteparten nekter å gå tilbake etter bruk av Mac OS fordi det vil være som å gå bakover for dem.

Det er ikke dermed sagt at et bytte fra Windows til Mac skal være helt plettfritt, det er lett å glemme at man har brukt mange år på venne til seg vaner (eller uvaner) fra Windows som ikke fungerer i OSX. Vi har eksempler på Twitter hvor enkelte har skiftet og satt seg litt fast pga dette. Men som ellers her i verden må man legge inn litt innsats for at overgangen skal bli så god som mulig.

Jeg brukte i underkant av en uke på å bli godt kjent i Mac OS, men kunne bruke det helt naturlig fra dag 1. Det samme gjelder min mor, som har lite peiling på teknologi – hun har i løpet av 4 måneder ringt meg 2 ganger for noen enkle spørsmål om Mac, dette etter å ha skiftet til Mac for første gang.

Apples datamaskiner rangerer høyst på brukermålinger om blant annet brukervennlighet og hvor fornøyd kundene er med maskinen (se blant annet her).

Istedenfor å se på oss Mac-brukere som fanatiske idioter som ikke vet hva vi snakker om, hvorfor ikke stille et annet spørsmål? Hvorfor gnåler de så mye om operativsystemet og maskinene sine? Mange av dem etter et par uker med bruk av sin Mac? Jeg har som jeg har nevnt mange ganger tidligere vært Windows-bruker fra Windows 3.1, og brukt DOS fra Microsoft i noen år før dette igjen (bruker forøvrig fortsatt Windows som sekundær-os), så jeg har noe å sammenligne med i mitt tilfelle ihvertfall.

Mac er også en Windows-PC

Ved å kjøpe en Mac er man ikke knyttet til kun Mac OS X, man kan også kjøre Windows (og Linux) fra Mac’en ved å enten bruke et verktøy som heter Boot Camp (dualboot, velger OS ved oppstart om man ønsker dette), eller ved å benytte seg av virtualisering.

I Windows Vista-tiden ble det faktisk påvist at Vista kjørte best på en Mac, så det er ingen problem å kjøre flere operativsystemer på en Mac.

Programvare, maskinvare og operativsystem elsker hverandre

Et problem Microsoft har med sitt operativsystem er alle de forskjellige konfigurasjonene det kjøres på – de må optimalisere OSet og ta høyde for uttallige oppsett (maskinvare). Dette fører selvsagt til problemer for både utviklere, Microsoft og oss brukere.

En Mac har ikke det samme problemet da Apple har kontroll på hvilke konfigurasjoner som gjelder, dette fordi de selvfølgelig lager maskinene sine selv i tillegg til operativsystemet. Drivere er sjeldent et problem i Mac OS X, noe jeg dessverre ikke kan si om Windows.

Et gjetord jeg vil legge lokk på er at man ikke finner god programvare til Mac, dette var kanskje faktum for et tiår siden, men per i dag finner man tonnevis av applikasjoner for Mac. Og de aller fleste store Windows-programmer finnes også for Mac. Det hender seg også at vi Mac-brukere har applikasjoner Windows-brukere kunne tenkt seg.

PCen din er et møbel, hvorfor ikke ha et pent møbel?

Dette er for mange et ikke-tema, men hvorfor det? I dagens hjem er det vanlig å ha flere datamaskiner, og disse tar dermed opp en del plass. Jeg vil påstå at en datamaskin er et møbel, så hvorfor ikke kjøpe et pent møbel når man først er igang?

Det er ingen hemmelighet at Apple ligger et stykke foran sine konkurrenter når det gjelder design. En Mac på stua er ingen skam, de aller fleste er en fryd å se på (nyere modeller selvfølgelig).

Ytelse og krasjing av operativsystem

Å påstå at en Mac aldri krasjer er det samme som å påstå at alt i bibelen er sant, det er selvfølgelig IKKE slik. Min Mac har krasjet flere ganger på de 3 årene jeg har hatt den, men dette er veldig sjeldent.

Per idag er det 29 dager siden sist gang jeg restartet min Mac, og dette er på langt nær noe lang tid ift det som er vanlig. Og min siste oppstart av Mac’en var ikke pga krasj heller (en sjelden oppdatering som krevde restart, noe som er et ille problem i Windows i mitt tilfelle).

Selv om det skjer en krasj eller to på i Mac OS nå og da, så er ikke dette på langt nær så ille som det er i Windows (i mitt tilfelle som sagt, men blåskjermer i Windows er ingen nyhet heller).

Her er en av mange benchmark-tester mellom Mac og PC som går i Macs favør.

Når det gjelder ytelse er det greit å nevne at en Mac yter bedre enn en Windows-pc med samme specs.

Yter bra lengre, og holder seg godt i pris!

En Mac yter bra mye lengre enn en Windows-pc, det er ikke uvanlig at kravstore brukere ift ytelse og specs venter i 4-5 år før de bytter ut maskinen. I mitt tilfelle har jeg hatt min iMac i 3 år, og har fortsatt ikke tenkt på å bytte den ut. Jeg vil påpeke at jeg var den typen Windows-bruker som skiftet og oppgraderte PCen flere ganger i året tidligere, og at jeg går innenfor uttrykket «powerbrukere» (setter høye krav til ytelse på maskinen jeg jobber på).

Et annet pluss med Mac er at du får mye igjen for den når du skal selge den også, noe som igjen betyr at du slipper å betale like mye for en ny.

Null Crapware fra OEM

Selv om dette er mulig å fjerne i en tungvint prosess, så er det et argument – de aller fleste PCer kommer med masse crapware som er installert fra OEM (Dell, HP, etc). Dette er alt fra ressurskrevende programmer fra OEM selv, eller antivirus-programmer som varer i 30dgr før det setter uerfarne brukere i fare.

Les mer om dette her.

Et penere grensesnitt

Både Mac OS og operativsystemets applikasjoner har for det meste et penere grensesnitt enn det man er vant til i Windows. Etter en stund med bruk av OSX er det vanskelig å forestille seg at man i det hele tatt har klart å bruke Windows pga dette.

Som et mindre godt eksempel har jeg lagt ved to bilder nedenfor, her ser man applikasjonen VLC i både Windows og OSX – i mine øyne er selvfølgelig Mac-versjonen mye snillere mot øynene mine. Men dette er selvfølgelig snakk om smak, for det finnes mange med dårlig sådan (litt spøk). Se spesielt på kontroll-knappene i begge applikasjoner, selv om dette ikke er det beste eksempelet så er det slik over hele linja nesten.

Mac OS X (10.6)

 

Media_httpfilesdroplr_ghuga

 

Windows 7

Media_httpimages1vide_buopr

De aller fleste applikasjoner for Mac OS X blir designet slik at man med en gang skjønner hvilket operativsystem det er laget for, de har et typisk Mac-utseendet som går igjen over hele linja, og ikke minst Mac-følelsen (the Mac look and feeling) som vanskelig kan beskrives uten at man selv har opplevd den.

Til og med ikonene som tilhører applikasjoner for Mac har et rykte på seg for å være godt designet. Selv om Microsoft selv og de mest hardkokte MS-fanboysa blånekter på at dette er sant, så var det ikke lenge siden en Microsoft-ansatt gikk ut og avslørte at Microsoft forsøkte å finne den typiske «Mac look and feeling» da de designet Windows 7. Hvorvidt dette er fakta eller ikke er noe man selvfølgelig kan diskutere i det uendelig, men personen som gikk ut med dette (Simon Aldous) høstet ingen positive reaksjoner på grunn av dette ihvertfall – foruten 15 minutter med berømmelse, og en jobb mindre å gå til. En ting er sikkert, at han har tatt dette helt fra det blå er lite sannsynlig – noe sannhet ligger nok i det.

Lettere å vedlikeholde maskinen

Det er mye enklere å vedlikeholde en Mac med OS X, enn det er i Windows. Denne påstanden kan jeg forklare i et par eksempel:

Defragmentering

De mest inbitte Mac-fanboysa vil nok påstå at en Mac ALDRI trenger defragmentering, dette er ikke helt sant – men de har rett i at OS X veldig sjeldent trenger dette. Filsystemet som brukes i OS X (HFS+) gjør en meget god jobb i å forhindre fragmentering av filer i forhold til eldre systemer, men som sagt så kan dette skje allikevel – bare i mye mindre skala.

Siden Mac OS 10.3 (Panther) har operativsystemet defragmentert mindre filer automatisk. Faktum er at de aller fleste brukere aldri behøver å bekymre seg for akkurat dette, operativsystemet gjør en god nok jobb selv.

I Windows er dette et relativt stort problem – ytelsen faller raskt etterhvert som harddisken blir fyllt opp – og en hvilken som helst Windows-ekspert vil anbefale deg å gjøre rutine av å defragmentere harddisken. En Mac-ekspert derimot vil nok anbefale deg å ikke bekymre deg så mye om akkurat dette, men gjerne defragmentere en gang i blant for sikkerhets skyld.

Ingen register

Windows har et stort potensielt problem – registeret! Selv om det kan være vanskelig å få en innbitt Windows-fanboy til å innrømme dette, så kan jeg nesten garantere at han håper på en forandring av måten Windows er bygd opp på i forhold til registeret. Dette er et eldgammelt system med mange svakheter som etterhvert gjør din PC til en seig maskin med mindre ytelse enn du faktisk burde hatt. Om jeg skulle pekt på en ting jeg virkelig misliker i Windows, så er det nettopp registeret og kjernen operativsystemet er bygd på.

En annen ting å tenke på er hvorvidt registeret er et sikkerhetsproblem også – det fungerer som yngleplass for virus ihvertfall.

I Mac OS derimot finnes det ingen register, man behøver rett og slett ikke ett. Applikasjoner i OSX ligger i en selvbetjent pakke/mappe (Programmer-mappen), og er helt uavhengig av et register for å kjøre. Personlige innstillinger ligger istedet i en egen preferanse-mappe, men denne er til ingen/liten hindring for fortsatt god ytelse.

Når det gjelder programmer og installering/avinstallering så kommer dette i neste punkt.

Installering og avinstallering av programmer

De aller fleste som bruker Windows vil påstå at installering og avinstallering av programmer ikke er noe vanskelig eller tungvint – noe jeg lenge har vært enig i…. helt til jeg forsto hvordan OSX fungerte.

I Mac OS er installering av programmer så enkelt som å dra en fil til Programmer-mappen man har på Mac’en (det ser tilsynelatende ut som en fil, men er faktisk en mappe som skjuler seg under «filen»). Dermed skal programmet være ferdig installert. Noen få programmer benytter seg av installeringsfiler som kan ligne på det vi har i Windows, men dette er både sjeldent og upopulært blant Mac-brukere.

Avinstallering er like enkelt, ihvertfall om vi skal tro på mytene som blir skapt av Mac-fanboysa – man drar bare programmet til papirkurven, og dermed er det avinstallert. Dessverre vil det da bli liggende igjen litt søppel etter programmet (preferansefiler), derfor anbefales det å installere et avintalleringsprogram som automatisk fjerner dette også når du drar programmer til papirkurven.

Konklusjonen er at man (for det meste) kun behøver å dra en fil til Programmer-mappen for å installere, og dra den samme filen til papirkurven for å fjerne det – noe som er en helt annen verden enn den man kommer fra i Microsoft-land.

Time Machine

Windows-brukere som fortsatt ikke har testet OS X, og ihvertfall ikke Time Machine, vil kanskje påstå at også Windows har et like godt backup-program som Time Machine – dette er langt i fra sannheten. Time Machine er laget så enkelt og effektivt at man kan låne bort maskinen til bestemor og be henne gjennopprette filer uten at hun vil få problemer med dette – og det beste av alt er at det faktisk fungerer også.

For å i det hele tatt få noe som ligner (men allikevel er så langt i fra) Time Machine i Windows 7 bør man være en (meget) teknisk person med god forståelse av operativsystemet.

Også Time Machine har forøvrig et meget pent og tiltalende grensesnitt – det er nesten slik at man bruker det kun for å se på eye-candy noen ganger.

Rett fra butikken og i bruk

Når man kjøper en Mac ny er den bestandig helt klar til bruk, man har et ferdig installert operativsystem, i tillegg til programvare til de aller fleste oppgaver man kan tenke seg – dette er et spesielt godt poeng for vanlig bruk i hjemmet.

Det samme gjelder utstyr som printer, kamera, og annet lignende ekstrautstyr – man behøver kun å koble i utstyret og OS X tar seg av resten – drivere er som jeg nevnte tidligere sjeldent et problem – ihvertfall sjeldent noe du selv behøver å finne.

Jeg skal forøvrig innrømme at det finnes utstyr som ikke fungerer på en Mac, ihvertfall ikke med en gang. Men dette hører heldigvis til sjeldenheten, og ved å alltid spørre før man kjøper utstyr så opplever man aldri dette problemet. Til gjengjeld fungerer det aller meste sømløst uten at du må legge inn så mye innsats på en Mac i forhold til Windows – hvor mange ganger har du ikke vært på en evig driver-jakt etter at du har plukket frem noe tilleggsutstyr fra kjellerboden, eller kjøpt nytt utstyr?

Prøv en Mac før du avslår det helt!

Dette var noen få eksempler på hvorfor jeg mener at mange vil ha godt av å ihvertfall teste Mac OSX over litt tid, men jeg skal komme med en bedre oppfølger til denne bloggposten senere.

Som jeg nevnte isted så er noen av disse punktene min personlige mening, mens andre er fakta – man må ta et standpunkt selv for å finne det som er riktig for en selv.

Her er noen nøytrale grunner til å velge riktig OS!

26 tanker om “Hvorfor skal en Windows-bruker gå for Mac neste gang?

 1. Eg har problem med enkelte nettbankar i enkelte nettlesarar (chrome). Risikerer ein slike problem med å skifte til mac? Eg bruker Picasa og ser at den fins ikkje for Mac. Må eg kjøpe alle program eg treng der?

 2. Picasa finnes i aller høyeste grad for Mac. Har brukt den i et års tid, og den funker som en drøm (er nå på versjon 3.5, og har ikke funnet noen spesielle forskjeller mellom mac- og windows-versjon)Om du må kjøpe alt du trenger av programvare er vel litt hipp som happ, akkurat som med windows-maskiner. Kommer an på hva du skal ha.Bruker DnbNor og Skandiabanken, det er ingen problemer. (Dog skal det innrømmes at av en eller annen grunn må du skrive inn brukernavn to ganger hos DnbNor før du får komme til – dette skjedde etter java-oppdatering for et par måneder siden. Rart, men det blir vel ordnet før eller siden)

 3. Fleir spørsmål:Korleis er det med lokal nettverksfunksjonalitet? Eg deler bilde- og muskkfiler i lokalnettverket med andre windowsmaskiner, men også med ein LG bluerayspelar som har nettverkjsfunksjonalitet og ein Pinnacle SoundBridge som sender lyden til stereoanlegget.

 4. Bruker du Microsoft sin Officepakke, eller iWork eller OpenOffice? Korleis er det med kompatibilitet dersom du må ta med ein presentasjon på minnepinne og bruke den på ei Windowsmaskin? Bror mi har bilder på CD lagra på ein Mac som han ikkje lenger greier åpne etter han fekk WindowsPC. Korleis er det med brenning av CD-ar og kompatibilitet med WindowPCar? Får du BlueRay drev og brennar til iMac?

 5. @ottgrims: Nettverk mellom Windows og Mac er ikke noe problem, ei heller med annet utstyr. Jeg skal ikke svare på akkurat det utstyret du spør om, men jeg har fortsatt til gode å oppleve problemer som ikke kan løses.Jeg benytter meg av både Office-pakken og iWork, men har i det siste gått mer og mer over til iWork. Når man lagrer et dokument i iWork (feks Pages som er det samme som Word i MS Office) så kan man velge å lagre en kopi som er kompatibelt med Office på en Windows-pc (se bilde her: http://drp.ly/e0X24).>Brenning av CD/DVD er helt problemfritt, her også kan man velge format å brenne i. Til og med med gratis programvare er dette standard.Apple leverer ikke sine maskiner med BluRay inkludert ennå, men det er mulig å kjøpe dette fra 3.parts leverandør. Se feks på denne siden: http://www.mcetech.com/blu-ray/PS! Jeg påstår på ingen måte at et bytte av maskin og operativsystem er helt problemfritt, man må begynne å tenke på en annen måte i OS X enn det man er vant til, og man må bruke nye framgangsmåter for å nå sine mål. Men dette er noe man raskt blir vant til om man legger litt innsats i det. Og tro meg – de aller fleste som har switchet mener det er verdt bryet :) Ihvertfall jeg!Håper dette har vært litt til hjelp ihvertfall! :)

 6. Flott artikkel her fant jeg mange gode argumenter jeg kan bruket i OSX vs Win diskusjoner.VLC OSX vs Win 7, her hadde et godt eksempel vært å vise Quicktime X vs WIndows Meida Player, begge standard i hvert sitt OS. Et annet eksemel kunne også vært å vist minimal view av VLC, der man i Windows kun ser kanten rundt videoen mens i OSX ser man kun videoen.

 7. @ottgrims Når det gjelder nettbank så har jeg hatt problemer med å skrive i tekstboksen når man logger inn noen ggr, dette pga java. Men problemet har kun vært der når jeg brukte Safari, i Firefox gikk det fint.Tenkte det var greit å nevne det :)

 8. @Ottar Grimstad: Da kan jeg ikke gjøre noe annet enn å gratulere deg :) Møter du på problemer, eller kun ønsker tips om noe Mac-relatert – ta kontakt, så skal jeg eller noen andre forsøke å hjelpe deg så godt vi kan! :)

 9. Vil også bemerke at Mac miljøet i Norge har et fantastisk forum (Mac1.no) for Mac brukere der alle er velkommen. Også Windows bruker som er nysgjerrige, eller bare lurer på ting og tang. Husk at selv om man har Mac så er mange avhengig av Windows på en eller annen måte ellers i samfunnet. Forumet er helt unikt når det gjelder å få hjelp til alt mellom himmel og jord.

 10. Har satt opp maskina og starta. Skal vel kome meg til mac1.no også, men spør mine gode hjelparar her:1. Er det virkeleg slik at Safari ikkje støtter faner, eller har eg berre ikkje funne ut korleis? Er det Firefox som er anbefalt nettlesar?2. Eg vil kopiere over filer frå min gamle PC som har sin plass i nettet. Kontakt med windowsmaskinene på nett går ypperleg, men eg får ikkje opp meir enn ein Finder av gangen. På windows var eg vant til å ta opp 2 eksplorervindu og så dra fra det eine til det andre. Korleis gjer ein slike operasjonar best på Mac?3. Anbefalt anna 3-partsprogramvare elles?Elles er min iMac ei nydeleg maskin, flott design, rask og stillegåande. Spennande bekjentskap.

 11. @ottgrims: Som Kenneth nevner over så er Mac1-forumet et meget lærerikt og hyggelig sted å være – anbefales! :)Når det gjelder dine spm, så skal jeg forsøke å svare på dem her:1. Safari støtter faner, for å aktivere en ny fane må du trykke Cmd+TMange av kommandoene som bruker Ctrl-knappen i Windows kan også utføres i Mac OS ved å bruke Cmd-tasten istedenfor Ctrl.Om du ikke vet hva Cmd-tasten er, så er det tasten som ligger til høyre og venstre for Spacebar, den kalles også eple av noen.Et lite ekstratips for senere bruk i Mac OS er feks å bruke følgende snarvei for å nå preferanser/innstillinger i nesten alle apps på Mac: Cmd+, (Command + komma). Jeg anbefaler Firefox, men dette er veldig personlig og går på smak. Safari er en rask nettleser som er godt likt av mange, og Google Chrome kommer til å bli veldig bra snart også.2. For å åpne flere Finder-vinduer kan du bruke en av 2 mulige metoder (metode b er den raskeste):a) Aktiver Finder (trykk på ikonet i Dock) -> Arkiv (i menylinjen øverst i skjermen) -> Nytt Finder-Vindu.b) Aktiver Finder -> trykk Cmd+N 3. Jeg vil først og fremst anbefale deg å installere ‘AppCleaner’, og gå inn i AppCleaners innstillinger (aktiver AppCleaner -> Cmd+,), før du klikker på SmartDelete-fanen og aktiverer SmartDelete-funksjonen.Dette er en funksjon som automatisk hjelper deg å fjerne evt filer som følger med apps når du sletter applikasjonene senere.Eller kan du følge mine videoer på youtube-kanalen min – jeg anbefaler til tider Mac-apps som er gratis blant annet her: http://youtube.com/user/raakanin

 12. Hei og takk for fin veiledning for oss PCfolk som vil «go Mac». Jeg er relativ fersk på Macen, men blir stadig mer fornøyd. Foreløpig kjører jeg dobbeltløp, med Mac hjemme og PC på jobb, og er happy med det. Har hatt lite problemer med Macen, inntil i går, og tenkte jeg skulle forhøre meg med en ekspert. La ut mitt problem på Facebook, og ditt navn kom opp som en man burde spørre og følge på Twitter. Derfor belemrer :) jeg deg med følgende:I et forsøk på å kopiere alle bilder (iPhoto-bilder) til ekstern hardisk, presterte jeg å flytte alt i mappen “Alle Bilder” til Skrivebordet, med det resultat at alt låste seg. Ikke så rart, siden mappen inneholdt 18000 filer, stort sett jpeg, men også en haug Apple symbolbilder og platecoverbilder fra iTunes etc. “Skrivebordet” er nå 26gb stort! Jeg måtte reboote, og får derfor ikke angret denne usedvanlig dumme handling. Hvordan skal jeg få tilbakeført filene der de hører hjemme? (Når man ikke er så kjent i OS, er det vrient å vite hvor ting hører hjemme.) Må det gjøres manuelt? Er det ingen angremulighet, eller restore-mulighet, hvis man ikke har Time Machine e.l.? (Jeg har ikke tatt backup ennå) Og hvorfor får man ikke advarsler får man gjør idiotiske ting? :)Jeg har prøvd å spørre Macere på diverse fora og fått forslag om alt fra å installere OS på nytt, starte opp fra en annen disk, prøve diverse kommandoer i Terminal. Innstallere på nytt er vel siste utvei. Starte opp fra annen disk krever vel at man har en annen disk. Kommandoene i Terminal funker ikke. Har du noe forslag til løsning? Blir usedvanlig takknemlig for hjelp.Mvh Reidar

 13. Hei Reidar. Ser du sliter her. Jeg forstår det slik at du nå har fått igang maskinen din? Åpne Finder og marker bruker kontoen din (Det er gjerne den med navnet ditt på). Da får du opp alle mappene (bilder, film, dokumenter osv… på din konto.- Åpne bilder mappen da kommer du inn på resten av området der du har bilder. Du kan da dra mappen med bildefilene dine fra skrivebordet inn der du ønsker å ha den. Dette burde virke. Dersom mappen fremdeles ligger på skrivebordet samtidig som den ligger inne på bilder mappen kaster du bare skrivebord ikonet i søppelbøtten. Lykke til!!!Kanskje jeg har misforstått noe her? HUSK BACKUP…

 14. Takk for støtten, Kenneth. Jeg har fått ryddet litt nå, men det er fortsatt en del rot som jeg har lagt i en egen mappe. Problemet er som nevnt at jeg ikke vet hvor de forskjellige filene hører hjemme, bl.a. Apple symbolbilder og Gif og PING-filer. Officeprogrammene streiker f.eks., men de går jo å reinstallere. Finnes det noe system-verktøy som legger ting pent tilbake på plass der de hører hjemme? :) Jeg har prøvd å innstallere Onyx, men den nekter å åpne. Er det et bra program? Mao, det går seg til, men kanskje må jeg reinnstallere OS. Uansett, jeg savner Windows sine advarsler når du er i ferd med å gjøre dumme og uopprettelige ting :)

 15. Brukervennlighet: Den er mer brukervennlig for amatører, det skal jeg være enig i. Men ikke noe mer.Mac er en windows pc: Vel, sant dette. Men, hvis dere har et så flott operativsystem. Hvorfor skal dere installere et OS som mange av dere OS X brukere påstår er bare driten? Svaret deres da er at det Windows har høyere kompatibilitet, men hvis dere sliter med kompatibilitetsproblemer så hvorfor kjøper dere en Mac til 14000 da når dere kan kjøpe en Windows PC til 1/3 av prisen med samme eller bedre specs.Programvare maskinvare og OS elsker hverandre: Både og, dette er mye pågrunn av at Apple har sitt eget regelverk rundt produktet, når du kjøper produktet så er det ditt men Apple skal fortsatt ha kontroll på hva du skal bruke det til og hva du skal gjøre på det og hvis det er noe som Apple mener ikke funker for alle skal det heller ikke brukes. Dette er både positivt og negativt. Det positive er at brukeren får en mer kvalitets følelse fordi alt bare funker. Mens andre kan føle at de blir holdt i fengsel fordi det er mye som ikke er «lov». Det er smak og behag.En PC er et møbel, hvorfor ikke ha et pent møbel: Jeg skal ikke legge under en stol at Apple sine produkter ser bra ut. Men jeg skal heller ikke legge under en stol at konkurrentene sine produkter ser minst like bra ut og til en mye bedre pris. Når du kjøper en Mac betaler du mye for designet.Ytelse og krasj: Ja, som du sier så er ikke OS X krasjimmun, og det er heller ikke Windows. Men som mange OS X brukere tror så krasjer Windows 1 gang i uken. Dette er TOTALT feil. Jeg har både OS X og Windows PC’er i huset. Begge Operativsystemer krasjer like sjeldent, og da mener jeg så og si aldri. Du sier også at Mac’n din aldri er av, det er aldri Windows PC’n min heller, funker strålende selvom:) Og benchmark testen er gammel og PCn hadde tapt allerede pågrunn av Vista. Mac’n har også kraftigere prosessor noe som også ikke er rettferdig. PCn har 1gb mer ram en Mac’n men dette er mest sannsynlig fordi man trenger det pågrunn av at Vista trenger 1gb ram for å kjøre, noe som er altformye. Windows 7 bruker halvparten. Ja, du får mer ytelse ut av samme hardware når du bruker OS X, men problemet er det at hvis du kjøper en Mac til 10000 kr så kan du få en Windows PC med samme specs til 3.500 kr, så som du ser så er prisen veldig forskjellig. Jeg skal også nevne at Apple lager ikke sine egne Grafikkkort eller Prosessorer. Disse er lagd av nVidia og av Intel.Yter bra lenger og faller ikke mye i pris: Det at den yter bra veldig lenge uten å måtte gjøre noe, skal Mac/OS X ha. Men hvis man tar vare på Windows så varer det minst like lenge. Jeg er også en «Powerbruker» som bytter komponenter jevnlig, men dette er ikke pågrunn av at komponentene ryker. Det er pågrunn av at jeg har lyst på mer og mer kraft og at jeg ser på dette som en hobby. Et penere Brukergrensesnitt: Ja, dette har mye med smak og gjøre. Jeg personlig synes Windows er veldig pent, men fortsatt veldig funksjonelt når det kommer til plassering av knapper. Jeg synes OS X er ekstremt pent men jeg føler at funksjonaliteten forsvinner litt når de skal «skjule» alle knapper så det skal se så veldig pent ut. Men dette er smak og behag.Lettere å vedlikeholde Maskinen: Ja det er lettere og vedlikeholde en Mac for den helt vanlige amatør bruker. Men for den mer avanserte så er det same shit.Ingen Register: Det skal OS X ha, de har ikke et forbanna register:P Noe som er ganske plagsomt til tider i Windows, det er moro å tukle i registeret så du kan gjøre endringer som passer nettopp deg, f.eks og sette ned Pingen i Online-spill osv. Men, det er veldig irriterende når det går den andre veien, nettopp at ting går tregt pga av registeret, men dette har man tredjeparts programvare til for å ordne opp i, så du slipper dette. Et sikkerhetsproblem er det vel ikke vet du hva du driver med får man aldri virus. Det finnes virus til OS X som rett og slett ØDELEGGER hele systemet fordi brukeren tror de er Immune. Jeg sier ikke at det er mange virus til OS X, jeg sier at det finnes. Grunnen til dette er at OS X har en så liten brukergruppe iforhold til Windows. Du kan se på det som at Mac brukeren lever på landet med døra åpen, mens Windows-brukeren har hus mitt i favelaen med dørene bolta og armert betong som vegger. Du kan jo tenke deg hvem det går værst utover hvis det skulle skje et angrep, jo nettopp OS X-brukeren. Time Machine: Time Machine er flott:) Windows 8 får noe av det samme:)Rett fra butikken og i bruk: Ja, alt funker med en gang. Men dette har jeg nevnt tidligere på hvorfor de nettopp gjør det. Spill: Når det kommer til spill er Windows 10x bedre enn Mac. Det gidder jeg ikke argumentere for engang for dette vet alle.Når alt kommer til alt så handler det meste om hva man trenger PC’n sin til. (PC står for Personal Computer, og en Mac er også en Personal Computer) Hvis man surfer på nettet, redigerer saker og ting på et amatør nivå, ser på filmer og er ikke så opptatt av å ha muligheten til å få virus, bytte ut komponenter eller i det hele tatt ha muligheten til å gjøre hva man vil med PC’n sin, er Mac helt perfekt for deg.Men om du er som meg som programmerer, spiller spill, driver med tung videoredigering/ 3D modellering(grunnen til at PC er bedre til videoredigering/3d modellering og slike ting er pga grafikkkortene som en Windows PC har mulighet til å installere, jeg gidder ikke gå veldig langt inn i dette) liker å bytte ut komponenter i PCn din, øke ytelsen mer og mer og mer.. Eller at du bare har lyst på en billig PC fordi du bare skal surfe på nettet, så er en Windows PC noe for deg:)

 16. Jeg programmerer, spiller spill (pc er en dyr pengemaskin når det spill, får mer verdi ut av en PS3 eller Xbox), videorendering, og alt du nevner – men Windows er et tilbakelagt stadium. Jeg bruker ikke Windows i det hele tatt da jeg ikke har behov for det – heller ikke i et virtualiseringsmiljø.Syns mange av dine poeng (som å bruke ordet «amatører» utallige ganger) er like utdaterte som operativsystemet ditt.Du får nesten gå tilbake dit du kom i fra (VGNetts kommentarfelt) og fortsette å bruke tiden din på snakke nedsettende om både Mac og brukerne istedenfor å spre kunnskap om ditt eget system – det er du visst flink til har jeg lagt merke til…Sist jeg var inne på en Windows-blogg for å fortelle Windows-brukere hvor kjipt MS og Windows var kan jeg ikke huske, nettopp fordi jeg ALDRI gidder å bruke tiden på slikt – jeg bruker heller tiden på å spre kunnskap om Mac, OS X og teknologi. Men etter 4 år på Mac har jeg lært det at PC-brukere som deg er flinkest til å prøve å dra Macere ned i søla dere kommer fra, man kan jo bare lure på hvorfor dette er så viktig for dere.

 17. Jeg er en PC-gamer, konsoll er bare dritt for meg. Flott for de som spiller på Konsoll, men jeg får 10x mer ut av PC gaming enn jeg får ut av konsollgaming, dette er smak og behag. Jeg er også en Mac bruker hvis du ikke forstod det OG en Windows bruker, og PERSONLIG synes jeg Windows er best for MEG. Og det var nettopp du som linka meg til artikkelen din. (jeg spurte deg hvorfor Mac var så utrolig bra, så linka du det til meg nettopp på VG Nett) Tror du virkelig jeg har som hobby å fly rundt å slenge dritt på Mac blogger? Jeg prøver å holde meg så langt unna Apple Fanboys jeg bare klarer nettopp fordi de er utrolig irriterende å ha en seriøs diskusjon med. Og jeg tror heller ikke du leste hele kommentaren min, for jeg slenger ikke bare dritt til Mac, jeg sier negative og positive ting om begge OS. Og til slutten kommer jeg med en konklusjon om at alt handler om hva hver enkelt person trenger. Og siden du har vært 4 år på Mac så føler jeg at du ikke kan si at Windows 7 er et utdatert OS, kun på grunn av bruk av Register og DLL. Jeg har heller ikke snakket nedsettende om Mac og brukerne deres, jeg har kun sagt at Mac ikke er best til alt og alle. Og at på slutten av dagen kommer alt ned til hva man trenger PERSONLIG.

 18. Les dine egne kommentarer i VGNett-artikkelen (som hovedsaklig er bakgrunnen for mine svar til deg) før du oppfordrer til seriøs diskusjon:-Nei, apple er noe drit-hehe, hjernevasketEller feks «Ja, jeg beklager på det sterkeste..» som svar på «I love my Mac»Seriøs diskusjon sa du? Hvis du mener som du så pent sier at det er snakk om personlige preferasnser, hvorfor være så aggressiv mot folk som bruker Mac da?Husk at denne bloggposten ble skrevet for 15mnd siden, og mye forandrer seg hele tiden. Og å påstå at jeg ikke har oppdatert kjennskap til Windows noe mer på bakgrunn av at jeg ikke bruker det privat blir rett og slett for dumt – jeg driver nesten daglig med vedlikehold og reparasjoner av Windows-maskiner med bl.a. Win7. Jeg spyr ikke ut en slik bloggpost uten at jeg har opplevd det bare for å få Apple og Mac til å se så j-vla flott ut, men fordi jeg selv har opplevd dette OFTE.At det til syvende og sist er snakk om preferanser er en selvfølge, og mye av teksten her var min subjektive mening, men blir vanskelig ta deg alvorlig når man ser hvordan du oppfører deg på VGNett for så å late som du holder deg kun til seriøs diskusjon…

 19. Moro å lese den siste kommentaren til Frederic Rud hvor han skriver: «Jeg har heller ikke snakket nedsettende om Mac og brukerne deres…» for så å lese på VGNett hvor han skamløst angriper Apple-kunder uoppfordret, et lite søk på steder som feks Itavisen viser at denne personen har et stort behov for å markere at han hater Apple og deres brukere.Godt forsøk!

 20. Ja virkelig moro!!!! Virkelig moro for meg at dere ikke skjønner at 90% er ment som en spøk nettopp fordi dere rager på denne måten. Dere er virkelig smarte!

 21. Ellers i samfunnet har vi et navn på mennesker som slenger dritt til andre for å se hvordan reaksjonen blir – psykopater ;)

 22. Føler nesten jeg må slå gjennom her for å melde at jeg fra nå kommer til å slette kommentarer som ikke tilfører diskusjonen annet enn navnekalling og trolling. Hold diskusjonen på et nivå hvor alle kan delta uten å være redd for å bli angrepet.Vi snakker tross alt om datamaskiner og selskaper her, IKKE nød og forferdelighet – respekter hverandre, eller kommenter et annet sted!

 23. Til informasjon: at samme person nærmest har samtaler med seg selv ved å bruke forskjellige navn er helt bak mål. Selv om vedkommende (siste kommentar slettet) bruker anonym ip-adresse (mistenkelig i seg selv), er det flere ting jeg kan se som admin som tyder på at dette skjer i denne bloggposten. I den slettede kommentaren, hvor personangrep og drittslenging hovedsaklig er innholdet, blir det påstått at vedkommende kom helt tilfeldig til denne bloggen (som førstegangsbesøkende) fra et tilfeldig søk i Google – problemet med denne påstanden, om vi ser bort fra at vedkommende skjuler sin IP, er at søket så ca slik ut i Analytics: «mackeeky.no + ordrett tittel på denne artikkelen», noe som virkelig tyder på at vedkommende har vært akkurat her før. Flere andre sammenligninger med vedkommende som har slengt dritt her tidligere stemmer på en prikk: operativsystem og versjon, oppløsning, nettleser og versjon, etc. Om dette er tilfellet er det her en oppførsel som kun kan fylle mer bensin på utrykket troll.

Kom gjerne med en passende kommentar!